Zijn alle LED-panelen gelijk?

Het antwoord op deze vraag is overduidelijk NEE! 

Maatwerk LED armaturen van LTG

 

LED panelen bestaan uit veel componenten en het is de kwaliteit van deze componenten die rechtstreeks van invloed is op de prestaties, levensduur en natuurlijk de prijs van het LED lichtpaneel.

 

Veel LED leveranciers maken ongefundeerde en soms valse claims over hun LED panelen. De meeste leveranciers weten niet eens welk merk LED chip wordt gebruikt in de panelen die ze leveren!

Eerlijkheid voorop? Of appel en peren?

 

Wij vinden dat u, de klant, een volledige uitleg hoort te krijgen over hoe LED lichtpanelen zijn opgebouwd en welk effect de constructie heeft op de prestaties en betrouwbaarheid van deze producten. Dit zal u ook helpen te begrijpen waarom u zoveel verschillende prijsvariaties zult zien.
Sorry, maar wij hebben er nu eenmaal verstand van!

 

Onderstaand een uitleg over ieder individueel onderdeel dat wordt gebruikt bij de constructie van een LED paneel.

 

Aluminium frame

Het frame maakt deel uit van de structurele ruggengraat van het hele LED systeem, inclusief de LED chips, en mag niet te licht of slecht geconstrueerd zijn zodat het gemakkelijk verdraait en buigt.

 

Het frame heeft ook de vitale functie om de LED chips te koelen - het fungeert als koellichaam. Een goed geconstrueerd frame zorgt ervoor dat de LED chips goed worden gekoeld om hun levensduur te verlengen en de lumenafname te minimaliseren (LM80/LM79).

 

Diffuserplaat

De diffuserplaat is ontworpen om ervoor te zorgen dat het licht dat uit het LED paneel komt zo gelijkmatig mogelijk wordt verdeeld en om verblinding te minimaliseren. (UGR-waarde)

 

Deze diffusieplaat is meestal gemaakt van polystyreen, dat brandbaar is. Om dit risico te minimaliseren, worden de diffusors in onze panelen getest door een onafhankelijk laboratorium volgens BS 2782-0:2004 Annex B (Methode 508A) 

 

Lichtgeleidingsplaat

De lichtgeleidingsplaat (LGP) is een belangrijk onderdeel van het LED paneel. Deze verdeelt het licht van de LED chips over het LED paneel en vervolgens naar beneden en naar buiten.

 

De LGP is een gebied waar fabrikanten en leveranciers de kantjes eraf kunnen lopen, omdat het een gebied is dat je eigenlijk nooit kunt inspecteren, tenzij je het LED paneel demonteert.

 

Goedkoop geproduceerde LGP's zullen niet alleen het licht niet gelijkmatig verdelen over de voorkant van het paneel, maar na verloop van tijd kunnen ze ook een ander groot probleem vertonen - een 'gelige tint' die zich ongelijkmatig over het LED paneel ontwikkelt.

 

Onze LED panelen worden gemaakt van hoge kwaliteit en hebben geen last van dit probleem.

  

Reflecterend papier

Het reflectiepapier moet van hoge kwaliteit zijn, met een hoog reflectievermogen dat niet zal degraderen tijdens de levensduur van het paneel en moet in nauw contact worden gehouden met de achterkant van de LGP. Veel fabrikanten proberen zelfs hier te bezuinigen

 

Een onjuiste bevestiging van dit reflecterende papier of gewoon een slechte kwaliteit van het papier resulteert in een ongelijkmatige verdeling van het licht van de LGP op de diffuserplaat. Dit resulteert in 'golvende lichtpatronen' over het LED paneel.

 

Achterplaat

Het achterste onderdeel van de constructie van het LED paneel is de achterplaat.

 

Een goed gemonteerde metalen achterplaat fungeert als extra koellichaam voor een lange en efficiënte levensduur van de LED chips. De achterplaat helpt de stijfheid en duurzaamheid van het paneel te behouden.

 

Sommige fabrikanten besparen door plastic te gebruiken voor hun achterplaten. Maar plastic is een slechte warmtegeleider en voegt niet veel toe aan de stijfheid van het paneel.

 

Bovendien dicht de achterplaat de achterkant van het LED paneel af. Een onjuiste afdichting veroorzaakt “lichtlekkage”, waardoor de totale lumenoutput en efficiëntie van het LED paneel afnemen. 

  

LED chipset

Er zijn een groot aantal variaties als het gaat om LED chips en hun kwaliteit.

De meeste leveranciers kennen de details van de fabrikant en “inkapselaar” van de LED chips die in hun panelen worden gebruikt niet. Wij wel! De chips in onze LED panelen worden geproduceerd door Osram, waarmee we meer dan tien jaar ervaring hebben.

 

Alle LED chips verliezen na verloop van tijd lichtopbrengst. Dit kan worden getest en de resultaten staan bekend als de LM-80 methode. De LM-80 richtlijn beschrijft een methode om de veroudering van LED’s te meten. Met deze methode wordt bepaald wat de licht terugval is van een LED over de levensduur. Of wel hoe snel vermindert de licht opbrengst van de LED en volgens welke curve gebeurt dat.

Er worden veel LED panelen verkocht met LED chips die niet op deze manier zijn getest. De reden dat ze niet getest zijn, is dat ze goedkoop en dus van mindere kwaliteit zijn en dat het licht na verloop van tijd zal afnemen. Voor alle LED panelen die wij produceren gebruiken we LM-80 gecertificeerde chips.

 

LED verlichting is bedoeld om efficiënt te zijn, maar niet ieder armatuur is even efficiënt. Goedkope LED panelen hebben een chip lumen efficiëntie van tussen de 70 en 80 lumen per watt. Onze LED panelen hebben een veel hoger rendement van wel 130 lumen per watt. Dit is een noodzakelijke waarde voor het verkrijgen van subsidies en de juiste energie-labels

 

Dit betekent eenvoudig gezegd dat een goedkoper LED paneel minder efficiënt is.

 

Sommige fabrikanten hebben de chips 'overvoltage meegegeven'. Dit geeft een hogere lichtopbrengst, door de chip op een hogere stroom te laten werken dan wordt aanbevolen. 

Na verloop van tijd zal dit resulteren in een zeer snel verval van het licht, zelfs bij LM-80 gecertificeerde chips. Onze LED chips werken met een lagere stroom dan de maximaal toegestane stroom, waardoor het licht minder snel afneemt en de levensduur langer is.

 

In principe is iedere LED chip uniek. Het is derhalve van belang deze LEDs aan te sturen met een driver die de LED’s geeft waar ze om ‘vragen”. Dit zorgt ervoor dat alle LEDs in goede conditie blijven en ze niet meer spanning krijgt dan ze aankan. De techniek zit dus voor een groot deel in de aansturende driver (trafo).

 

De printplaat

De printplaat (PCB) houdt de LED chips op hun plaats en geleidt de elektrische stroom ernaartoe. Het is ook de eerste fase in het geleiden en afvoeren van de warmte die van de LEDs afkomt.  Deze warmte moet er aan de achterkant uitgehaald worden. Anders degenereert de LED en neemt lichtcapaciteit sneller af.

 

Fabrikanten van  LED panelen van mindere kwaliteit gebruiken een printplaat van fiber die de warmte niet goed geleidt. Dit is een veel goedkopere oplossing maar schaadt de LED’s. Wij gebruiken altijd een aluminium printplaat die uitstekende warmtegeleidende eigenschappen heeft. Dit betekent dat de warmte snel wordt afgevoerd van de LED chip naar het aluminium frame, waardoor de LED's koel blijven en een hoge lichtopbrengst blijven geven gedurende de levensduur van het paneel.

 

De (flikkervrije) LED-driver

De LED driver is waarschijnlijk het belangrijkste onderdeel van het LED paneel.

 

Sommige fabrikanten van LED panelen gebruiken eenvoudige drivers om geld te besparen, met zo min mogelijk en goedkoop mogelijke componenten. Anderen gebruiken drivers van een bedrijf dat alleen gespecialiseerd is in het ontwerpen en produceren van LED drivers voor algemeen gebruik. Geen van beide is ideaal. Onze LED drivers ontwikkelen we zelf en passen we aan op het specifieke LED paneel wat geproduceerd wordt. De uitgaande m-Ampères wordt dus bepaald per specifieke maatopdracht. Hiermee controleren we aansturing van de LED’s en behouden we deze in optimale conditie. Iedere LED wordt voor ca 80% belast waardoor een langere levensduur gegarandeert wordt. Iedere driver bevat veel elektronische componenten. Dit is derhalve de zwakste schakel van het LED paneel. Mocht er een driver defect raken, kan deze echter eenvoudig zelf vervangen worden en is er geen elektricien nodig om deze reparatie uit te voeren. Al onze klanten krijgen automatisch bij levering (of installatie) gratis reserve maatwerk panelen en bijbehorende LED drivers ter beschikking.

 

Dimbaar

Ook kunnen wij onze drivers aanpassen aan de aanwezige dimbare systemen (0-10V, Dali etc.) incl. die 5voudige aansluitingen geven, zodat aan deze veelal dure installatiesystemen geen aanpassingen gemaakt hoeven worden. Alles Plug&Play!

 

 

Flikkeringen

Een andere belangrijke factor die driver-afhankelijk is, is de flikkering (flicker) van de LED’s. 

Flicker is de mate waarin de lichtbron knippert als gevolg van de omzetting van wissel- naar gelijkspanning in de driver. Met name bij het dimmen van ledverlichting en bij de goedkopere producten speelt deze factor een grote rol. Hoewel dat meestal met het blote oog niet waarneembaar lijkt, bestaat het fenomeen wel degelijk. Bij langdurig werken in met LED verlichte ruimten ontstaat hoofdpijn. 

 

 

Lichtkleur

De lichtkleur wordt bij professioneel gebruikte ledverlichting veelal in 3000 (warm wit) of 4000 (dag licht)  of 6000 (helder licht) graden Kelvin aangegeven. Een belangrijk verschil afhankelijk van de toepassing.  Wij kunnen iedere gewenste lichtkleur leveren en er ook voor zorgen dat de binning van de kleur zodanig is dat er voor het oog geen waarneembaar kleurverschil tussen de LEDs zal zijn.

 

 

Maatwerk

Wij ontwikkelen en produceren alle mogelijke LED armaturen al meer dan 15 jaar in onze eigen fabriek, voor klanten over de hele wereld. Altijd op maat en precies in de gewenste energie-efficiëntie, model, lichtkleur, UGR wens etc..


 Met ons maatwerk is het niet langer nodig om uw plafond aan te passen. Wij zorgen dat de verlichting in uw plafond past, op de juiste maat! Daarnaast zorgen we ervoor dat het juiste aansluitsnoer aan uw driver zit. Dus heeft u op dit moment verlichting aangesloten met bijvoorbeeld Wieland? Dan zorgen wij dat er een Wieland connector aan de driver komt. 

Kunnen we voor u iets betekenen?

We horen graag van u! Neem contact op en ontdek wat we voor u kunnen doen.

Projecten

LTG is een ervaren alleskunner en staat voor zekerheid, service, know-how
en vele jaren ervaring in LED. 

LED is een lichtpunt in een tijd waarin duurzaamheid, besparen en gebruikszekerheid steeds zwaarder weegt. LTG kan dit voor u realiseren, LED kent geen beperkingen, of het nou om sfeervolle verlichting gaat voor de ontvangstbalie of voor een alternatief voor lokalen, vergaderruimtes of kantoren. LED is er in alle soorten en maten. Onze medewerkers zijn zeer kundig en hebben voor iedere lichtvraag een oplossing


Maatwerk voor al uw LED producten

Het is makkelijk om grootse dingen te doen als je gelooft in wat je doet. . 

LTG Europe B.V.

[email protected]
06-48647368